Traumatic Brain Injury

Een slag op het hoofd door een val, een verkeersongeval of een gewelddelict kan een impact hebben op de hersenen doordat deze ruw tegen de binnenste zijde van de schedel worden gedrukt (coup-contrecoupletsel). Ook whiplash kan leiden tot TBI.
Bij zeer ernstige trauma's kan dit zelfs leiden tot een hersenbloeding of duidelijk zichtbare letsels aan de structuur van de hersenen.
Niet alle letsels zijn met een NMR (MRI) of CT aan te tonen. Structureel kan alles intact lijken, maar wanneer de hersenwerking verstoord is spreken we van functionele letsels.
Functionele letsels zijn het gevolg van veranderde functionele en effectieve connectiviteit. Om een dagdagelijkse taak uit te voeren zijn meer functionele verbindingen nodig dan normaal. Met andere woorden: de hersenen werken minder efficiƫnt.
De impact hiervan op het dagelijks leven kan bijzonder groot zijn. Stoornissen van het geheugen, concentratie, aandacht maar ook vermoeidheid, woordvindingstoornissen, vertraagde reacties, ... zijn hiervan het gevolg.
Er bestaan uiteraard verschillende gradaties van Traumatic Brain Injuries, afhankelijk van de ernst van de symptomen.

De Amerikaanse film 'Concussion' van Peter Landesman (2015) brengt het verhaal van TBI zeer goed in beeld.



Hoe kan een TBI worden behandeld?

Met een qEEG wordt nagegaan hoe de hersenen werken in een rustsituatie (resting-state). Op basis van een vergelijking met een normpopulatie worden mogelijke dysfuncties in kaart gebracht.

De gegevens van het qEEG zullen ons helpen te bepalen welke vorm van neuromodulatie kan worden gebruikt om de verstoorde hersenwerking te verbeteren, te compenseren of te stabiliseren.

PDF - Artikel: HD TDCS bij TBI