Acoustic Shock Disorder

Wat is een Acoustic Shock Disorder?

Heel regelmatig zien we mensen die na blootstelling aan een plots en fel geluid hinder ondervinden van tinnitus, hyperacusis, gehoorverlies, druk in het oor, afkeer en angst voor geluiden, depressie, … . Een gehoortest toont echter geen tekenen van gehoorschade of een lawaaitrauma. Dit is kenmerkend voor een “Akoestische Shock”. Meestal verdwijnen de symptomen vrij snel, maar wanneer de klachten persisteren spreekt men van een Acoustic Shock Disorder (ASD).

Het mechanisme achter ASD is waarschijnlijk een combinatie van aanhoudende belasting van het oor en overmatige stress. Het stressnetwerk in de hersenen (o.a. amygdala, parahippocampus, anterieure cingulate cortex, insula, frontale cortex, …) kan door langdurige belasting in ‘overdrive’ gaan waardoor spieren van de nek, de kaken en de schouders zich gaan opspannen. Bij blootstelling aan een geluid, zeker als dit plots en onverwacht optreedt, zouden de spiertjes die gebruikt worden bij het spitsen van de oren verkrampen (Tensor Tympanie syndroom).

Hoe kan Acoustic Shock Disorder behandeld worden?

Er zal een qEEG en een Heart Rate Varibility (HRV) worden afgenomen om na te gaan welke hersengebieden en functionele hersennetwerken geactiveerd zijn en of er sprake is van een hyperactivatie van het stressnetwerk.

Met TDCS, TMS, Neurofeedback, … de werking van overprikkelde hersengebieden worden beïnvloed. Een qEEG kan ons helpen te bepalen welke neuromodulatie-techniek het meeste effect zou kunnen hebben.