Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS)

Wat is CVS?

Na een drukke dag met veel activiteit of een periode met weinig slaap is het normaal dat men zich vermoeid voelt. Op tijd onder de lakens kruipen en goed uitslapen kan wonderen doen.
Wanneer vermoeidheid niet verdwijnt met voldoende rust, kan dit wijzen op een onderliggend ziekteproces. Daarom is het aangewezen om de huisarts te raadplegen zodat de klachten goed kunnen worden onderzocht.

Vermoeidheidsklachten kunnen verschillende oorzaken hebben zoals een tekort aan vitamines, een onderliggende infectie, stress, slaapstoornissen, bloedarmoede, tekort aan ijzer, depressie, verveling, … .

De diagnose CVS wordt gegeven aan mensen die ernstig vermoeid raken na een lichte fysieke of mentale inspanning en waarvoor geen enkele oorzaak kan worden gevonden. Mensen met CVS recupereren niet van de vermoeidheid door voldoende te rusten. Naast vermoeidheid kunnen ook lichamelijke klachten zoals een pijnlijke keel, spierpijn, hoofdpijn, pijnlijke gewrichten, … voorkomen.Ook emotionele en cognitieve stoornissen (geheugenstoornissen, woordvindingstoornissen, ...) zijn typisch bij CVS.
Het is het soms moeilijk een onderscheid te maken tussen fibromyalgie en CVS omdat veel symptomen gelijkaardig zijn.

Er bestaat geen eenduidige oorzaak voor CVS. Al bestaat het vermoeden dat virale infecties (bv: het Epstein-Barr virus, de veroorzaker van klierkoorts) een oorzaak kunnen zijn, toch hebben de meeste patiënten met de CVS-diagnose geen acute ontstekingsverschijnselen.
Het is immers niet uitzonderlijk dat men zich, na het genezen van een ernstige infectie, nog lang vermoeid voelt. Het fenomeen ‘postinfectie syndroom’.

Bij CVS is er sprake van een verminderde activatie van de ‘Hypothalamic-pituitary-adrenal axis’ (HPA-as). Deze HPA-as speelt o.a. een rol in stressregulatie. Bij mensen met het burn-out syndroom kan deze werking eveneens verstoord zijn, waardoor zij vaak kampen met klachten die lijken op die van CVS en fibromyalgie.

Onderzoek suggereert dat CVS het gevolg is van verstoorde hersenverbindingen.

Verder functioneel hersenonderzoek, onder andere met qEEG, zal in de toekomst de hersenwerking bij mensen met CVS meer in kaart brengen. Dit kan leiden tot betere en gerichtere behandelingen.

Hoe kan CVS worden behandeld?

Eerst moet de oorzaak van de vermoeidheid worden nagegaan en eventueel worden behandeld. Het heeft geen zin om neuromodulatie toe te passen wanneer de vermoeidheid wordt veroorzaakt door vaak en langdurig uit te gaan. Wanneer de oorzaak van de vermoeidheid niet kan worden gevonden of behandeld, dan zal de behandeling zich richten op het symptoom zelf: de vermoeidheid.

Het beïnvloeden van de werking van hersengebieden en hun onderlinge communicatie kan de vermoeidheidsklachten doen afnemen. Hiervoor maken we gebruik van tES, TMS, HD-tES, sLORETA-Neurofeedback, ... .

Een qEEG kan ons helpen te bepalen welke neuromodulatie-techniek het meeste effect zou kunnen hebben.