tES

Wat is tES?

Transcraniële Elektrische Stimulatie (tES) is een verzamelnaam voor verschillende vormen van elektrische stimulaties. tES bestaat uit 2 soorten elektrische stimulaties: gelijkstroom en wisselstroom stimulatie.

Stimulaties met gelijkstroom noemt men Transcranial Direct Currrent Stimulation (tDCS). Het is een methode waarbij een zwakke gelijkstroom de werking van de hersencellen beïnvloedt.

Wisselstroom stimulaties kunnen op zich ook worden onderverdeeld in verschillende vormen nl. Transcrainial Alternating Current Stimulation (tACS), Transcrainial Random Noise Stimulation (tRNS) en Transcrainial Pink Noise Stimulation (tPNS).

Geavanceerde versies van transcraniële electrische stimulaties gebruiken meerdere elektroden zodat de stroom meer gefocust kan worden. Dit noemt men High Definition tES (HD-tES).Hoe wordt tES toegepast

Twee of meerdere vochtige spons-elektroden worden op de hoofdhuid geplaatst en bevestigd met een rubberen elastiek, een netverband of zitten verwerkt in een EEG-cap. De positie van de elektroden hangt af van de stimulatiezone en het vooropgestelde doel van de stimulatie.

tES is niet pijnlijk, al voelt men tijdens de stimulatie lichte tintelingen op de huid onder de elektrode. tES heeft geen ernstige bijwerkingen. Tijdens een tES-sessie zit de patiënt in een comfortabele zetel.

Om een effect te bereiken worden 2 tot 3 stimulaties per week uitgevoerd. Pas na 4 tot 5 sessies kan worden geëvalueerd of de stimulatie de klachten zal beïnvloeden. Een volledige behandeling bestaat uit minimaal 8 tot 10 stimulaties. Bij chronische aandoeningen is het soms noodzakelijk om deze stimulaties op regelmatige tijdstippen te herhalen.

BRAI3N werkt met stimulatoren van SOTERIX.

publicaties