Tensor tympani syndroom (TTS)

De musculus tensor tympani of “trommelvliesspanner” is een klein spiertje dat ons toelaat ons trommelvlies op te spannen.

Wanneer dit spiertje chronisch overbelast wordt, treden allerlei klachten op zoals drukgevoel in het oor, lichte tinnitus, lichte evenwichtsklachten, gevoel onder water te zijn, gevoel in een ton te spreken, spanningshoofdpijn, pijn in het aangezicht, … .

Meestal zijn ook de spieren van de nek en/of de kaken gespannen en is er sprake van stress, angst en psychische overbelasting.

Het Tensor Tympani Syndroom (TTS) vertoont veel overeenkomsten met het Acoustic Shock syndroom (ASD). Waarschijnlijk zijn beiden een andere uiting van hetzelfde probleem.

Dit Tensor Tympani Syndroom (TTS) werd reeds in 1979 beschreven door Ingmar Klockhoff. Omdat de naam van deze auteur in het artikel systematisch verkeerd gespeld werd, was het quasi onmogelijk om de tekst in wetenschappelijke databases terug te vinden. Het syndroom is daardoor jarenlang zo goed als onbekend gebleven.

Hoe kan TTS behandeld worden?

In de eerste plaats moet de oorzaak van de overbelasting worden gezocht.

Meestal gaat het om een combinatie van perifere (spierspanningen, akoestiek van het oor,…) en centrale factoren (spanningen, angst, activatie van het stressnetwerk in de hersenen).

Een qEEG zal worden afgenomen om na te gaan of het stressnetwerk in de hersenen is verstoord en zal ons helpen te bepalen welke neuromodulatie-techniek het meeste effect zou kunnen hebben.