12 mei Wereld-fibromyalgie-dag

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een ziekte waarbij langdurige pijn in het gehele lichaam optreedt, vaak gepaard met vermoeidheid en slaapstoornissen. Mensen die aan deze aandoening lijden, ervaren vaak een verhoogde en snellere pijnrespons (hyperalgesie) bij sensorische prikkels die bij anderen niet of nauwelijks als pijnlijk worden ervaren, zoals een lichte aanraking die al pijn kan veroorzaken (Allodynia).

Het exacte mechanisme achter dit pijnsyndroom is nog niet gekend, maar er zijn aanwijzingen die suggereren dat het wordt veroorzaakt door een overactivering van de hersengebieden die betrokken zijn bij het waarnemen van pijn, in combinatie met een verminderde activiteit in de hersengebieden die pijnlijke prikkels onderdrukken.

Om dit fenomeen te verklaren moeten we kijken naar hoe ons zenuwstelsel pijn verwerkt.

Hoewel pijn onplezierig is, heeft het een levensbelangrijke functie om ons te beschermen en te genezen. Het is een krachtig waarschuwingssignaal dat aangeeft dat er iets mis is met ons lichaam zodat we een actie kunnen ondernemen om verdere schade te voorkomen.
Bij een pijnlijke prikkel doorloopt ons zenuwstelsel verschillende reactiefases.
Zo zal, in een eerste fase, een reflex reactie in ons ruggenmerg optreden wanneer we bijvoorbeeld iets heets vastpakken waardoor we onze handen meteen terugtrekken nog voordat we ons realiseren dat we ons hebben verbrand.

Vervolgens wordt de pijnprikkel via het ruggenmerg naar de hersenen gestuurd, waar het signaal in de gevoelsschors terecht komt. De gevoelsschors vertelt ons waar en welke soort pijn we voelen, in ons voorbeeld is dat een branderig gevoel in ons rechter hand. In deze tweede fase zijn we ons al bewust van de pijn.

In de derde fase van de verwerking van pijn wordt de emotionele betekenis van de pijn bepaald, doordat het signaal de hersengebieden bereikt die een rol spelen bij de regulatie van emoties.
Bij mensen met fibromyalgie loopt het in deze laatste fase fout.

Met een qEEG (meting van de hersenactiviteit) kunnen deze hersennetwerken in kaart worden gebracht. Door op basis van deze meting gericht neuromodulatie toe te passen, is het mogelijk om de fibromyalgieklachten (gedeeltelijk) te reduceren.
Volledig genezen kan helaas nog niet, maar elke verbetering komt de levenskwaliteit ten goede.

Mensen die lijden aan fibromyalgie worden nog al te vaak niet geloofd, de pijn en de vermoeidheid zijn immers niet zichtbaar. De laatste jaren hebben we via ons wetenschappelijk onderzoek kunnen aantonen welke rol de hersenen spelen in fibromyalgie. Het is dus niet langer een onzichtbare ziekte!!

Op basis van onze modellen kunnen mensen met fibromyalgie behandeld worden met neuromodulatie.
Zeggen dat fibromyalgie niet bestaat kan niet meer!

Onze wetenschappelijke studies vind je hier terug:

- The Bayesian Brain In Imbalance

- The Anatomy Of Pain And Suffering In The Brain And Its Clinical Implications

- Pain And The Triple Network Model

- Tdcs Prefrontaal En Occipitaal Bij Fibromyalgie

- Chronic Pain As A Brain Imbalance Between Pain Input And Pain Suppression

- Occiptal Nerve Field Bij Fibro

- C2 Tdcs Bij Fibromyalgie

- C2 TDCS en Prefrontaal Bij Fibromyalgie

- C2 Implantaat Bij Fibromyalgie