Tinnitus Symptoom of Tinnitus Syndroom? Wat is het belang van een goede defenitie?

Bij veel aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, chronische pijn en epilepsie, is het belangrijk dat er een duidelijke definitie is. Zo kunnen onderzoekers en artsen het probleem beter begrijpen en behandelen. Helaas wordt tinnitus (oorsuizen) niet duidelijk omschreven in de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de American Psychiatric Association (APA). Daarom stellen wetenschappers voor om tinnitus zonder lijden te benoemen als "Tinnitus " en tinnitus met bijbehorend lijden "Tinnitus Syndroom".

Dit kan helpen om tinnitus als aparte aandoening te erkennen. “Tinnitus” is het bewust waarnemen van een geluid zonder dat dit door een externe bron wordt opwekt. Wanneer tinnitus gepaard gaat met emotionele nood, cognitieve problemen en gedragsveranderingen, noemen we dit “Tinnitus Syndroom”. Acute tinnitus (<3 maanden) kan een symptoom zijn van een ziekte of letsel, terwijl chronische tinnitus (>3 maanden) op zichzelf een aandoening kan zijn.

Het erkennen van het “Tinnitus Syndroom” is belangrijk opdat het als een op zichzelf staande aandoening kan worden erkend én behandeld.

Lees hier het artikel:

Tinnitus and tinnitus disorder: Theoretical and operational definitions (an international multidisciplinary proposal)