BRAI3N RESEARCH - Migraine project

Chronische migraine is gedefinieerd als hoofdpijn die langer dan 3 maanden duurt of ernstige hoofdpijn die langer dan 15 dagen per maand aanhoudt. Het treft ongeveer 2% van de wereldbevolking en wordt beschouwd als een van de meest invaliderende ziekten, vergelijkbaar met dementie en quadriplegie, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie.

Hoewel behandelingen beginnen met farmaceutische geneesmiddelen, hebben deze vaak contra-indicaties en ernstige bijwerkingen en zijn ze meestal ineffectief bij patiënten met chronische migraine.

Alternatieve behandelingen zoals Botox-injecties en zenuwblokkades kunnen effectief zijn, maar vereisen herhaalde sessies per jaar en hebben ook ongewenste effecten.

Neurostimulatieproducten die elektrische pulsen leveren aan de occipitale zenuw zijn effectief bij maximaal 80% van de patiënten, maar zijn ontworpen voor de rug en niet voor de nek, wat leidt tot een hoog aantal chirurgische herzieningen. Dit onderstreept de dringende noodzaak voor een innovatieve oplossing om de chronische migraine-populatie beter te bedienen en de toegankelijkheid voor artsen en patiënten te vergroten door de continuïteit van zorg en doorverwijzingsroutes te verstoren.

Het consortium werkt aan de ontwikkeling van een innovatief platform voor de behandeling van chronische migraine, dat vooral geschikt is voor omgevingen met beperkte middelen en gericht is op patiënten die onvoldoende of niet kunnen worden behandeld.

Dit platform omvat vier naadloos samenwerkende elementen:

1) LUNA-AIR, een implanteerbaar elektronisch apparaat met neurale schrijfstimulatie;

2) LUNA-CONTROL, een draagbaar apparaat dat communiceert met en het implanteerbare apparaat van stroom voorziet;

3) LUNA-APP, een mobiele app waarmee het implantaat kan worden bediend;

4) LUNA-INJECT, een ergonomisch en minimaal invasief injectieapparaat dat weefseltrauma en de benodigde training voor artsen minimaliseert.