Prof. dr. Dirk De Ridder

Prof. dr. Dirk De Ridder is ‘the Neurological Foundation professor of Neurosurgery at the Dunedin School of Medicine, University of Otago in New Zealand’.

Hij is voornamelijk geïnteresseerd in het begrijpen en behandelen van fantoompercepties (geluid, pijn) door middel van invasieve (implantaten) en niet-invasieve neuromodulatietechnieken (TMS, tDCS, tRNS, LORETA neurofeedback, … ).

Zijn onderzoek richt zich naar de gemeenschappelijke eigenschappen van aandoeningen zoals thalamocorticale dysrhythmias (pijn, tinnitus, ziekte van Parkinson, depressie, slow wave epilepsie) en dysfuncties van het beloningssysteem (verslaving, OCD, persoonlijkheidsstoornissen, … ).

Een derde pijler van zijn onderzoek richt zich op de neurobiologische processen van het ‘zelf’ en de ‘ander’ en hoe dit alles in relatie staat met sociale interacties, filosofie en religie.

Dirk De Ridder ontwikkelde “Burst” en “Noise” stimulaties als nieuwe designs voor implantaten en zoekt continu naar verbeteringen, variaties en andere stimulatieconcepten.

Hij publiceerde 37 boekhoofdstukken, is co-editor van het boek “Textbook of Tinnitus” en is auteur of medeauteur van 270 wetenschappelijke artikels. Hij is reviewer voor 85 wetenschappelijke tijdschriften.

Hij is medeoprichter van BRAI3N.