Prof. Dr. Dirk De Ridder

Prof. dr. Dirk De Ridder is professor Neurochirurgie aan 'the Dunedin School of Medicine', University of Otago in New Zealand’, waar hij sinds 10 jaar onderzoek voert naar neuromodulatie en hersenwetenschappen doceert.

Hij is voornamelijk geïnteresseerd in het begrijpen en behandelen van fantoompercepties (geluid, pijn) door middel van invasieve (implantaten) en niet-invasieve neuromodulatietechnieken (TMS, tDCS, tRNS, LORETA neurofeedback, … ).

Zijn onderzoek richt zich naar de gemeenschappelijke eigenschappen van aandoeningen zoals thalamocorticale dysrhythmias (pijn, tinnitus, ziekte van Parkinson, depressie, slow wave epilepsie) en dysfuncties van het beloningssysteem (verslaving, OCD, persoonlijkheidsstoornissen, … ).

Een derde pijler van zijn onderzoek richt zich op de neurobiologische processen van het ‘zelf’ en de ‘ander’ en hoe dit alles in relatie staat met sociale interacties, filosofie en religie.

Dirk De Ridder ontwikkelde “Burst” en “Noise” stimulaties als nieuwe designs voor implantaten en zoekt continu naar verbeteringen, variaties en andere stimulatieconcepten.

Sinds september 2022 is hij benoemd als ‘adjunct faculty’ in de dienst fysiotherapie aan de Manipal Academy of Higher Education in India, waar hij samen met Dr Divya Adhia onderzoeksprojecten leidt ivm neuromodulatie voor revalidatie.
Sinds maart 2023 is hij benoemd als gecoöpteerde Professor in Neurochirurgie op de dienst "Stereotactische en Functionele Neurochirurgie" aan de Universiteit van Bonn in Duitsland. Samen met Prof Dr Maciaczyk voert hij onderzoek naar nieuwe hersenimplantatie- en hersenstimulatietechnieken voor neurologische en psychiatrische aandoeningen.
Prof Dr De Ridder geeft les aan "de Bonn International Graduate Schools" over toegepaste hersenwetenschappen.
Sinds oktober 2022 is hij gastprofessor aan Trinity College Dublin in Ierland waar hij samen met Prof. dr. Sven Vanneste de effecten van neuromodulatie verder onderzoekt.

Hij publiceerde meer dan 40 boekhoofdstukken, is co-editor van het boek “Textbook of Tinnitus” en 3 andere boeken over tinnitus, en is auteur of medeauteur van meer dan 300 wetenschappelijke artikels. Hij is reviewer voor meer dan 100 internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Hij is medeoprichter van BRAI3N.

Publicaties: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.go...

The 2023 Edition of Ranking of Top Scientists in the field of Medicine: https://research.com/scientist...