Mee met het idee: Neuromodulatie

Elektrische of magnetische stimulatie inzetten om onze hersenwerking te beïnvloeden: het gebeurt al bij de behandeling van neurologische en psychische aandoeningen. Wat is neuromodulatie en waarom is ruim gebruik in de medische sector helemaal niet evident?

Prof. Dr. Dirk De Ridder neemt je mee met het idee.

Neuromodulatie is het beïnvloeden van de werking van de zenuwcellen en de cellen die hen ondersteunen in de hersenen. Vroeger sprak men over hersenstimulatie, maar dat dekt niet de hele lading. Neuromodulatie gaat niet alleen over hersenactiviteit stimuleren, maar ook soms onderdrukken.

Als we de term ruim interpreteren, dan kunnen we ook psychofarmaca of psychedelica als neuromodulatie beschouwen. Maar doorgaans verwijst de term naar het toedienen van elektrische of magnetische prikkels om de hersenactiviteit te beïnvloeden. Momenteel loopt er ook onderzoek naar ultrasone geluids- en lichtprikkels als nieuwe neuromodulatietechnieken. Daarnaast bestaat er ook een meer ingrijpende, chirurgische vorm van neuromodulatie, waarbij via een ingreep een hersenimplantaat wordt ingebracht.

Ook neurofeedback, of hersentraining, valt onder de noemer neuromodulatie. Dit verschilt van de klassieke neuromodulatie doordat neurofeedback een leermechanisme is, terwijl de klassieke neuromodulatie eerder werkt via het verstoren van hersenactiviteit en -connectiviteit.

Lees hier het volledige artikel van De Maakbare Mens:

https://www.demaakbaremens.org...