Pijn en Tinnitus: Nieuw Onderzoek Onthult Gedeelde Neurale Werelden en Baant de Weg naar Nieuwe Behandelingen

Recent onderzoek wijst op opmerkelijke overeenkomsten tussen pijn en tinnitus op neurologisch niveau. In onze studie hebben we bij 150 mensen een qEEG uitgevoerd, verdeeld over gezonde personen (50), mensen met pijn (50) en mensen met tinnitus (50). We keken naar de activiteit in rust, de functionele verbindingen en hoe informatie effectief wordt doorgegeven tussen verschillende hersengebieden.

Wat we aantoonden, is dat zowel bij tinnitus als pijn er een verhoogde activiteit is in specifieke hersengebieden, onder andere de ventromediale prefrontale cortex/pregenuale anterieure cingulate cortex en de dorsale anterieure cingulate cortex. Dit duidt op gedeelde neurologische processen.

De pregenuale anterieure cingulate cortex is betrokken bij het onderdrukken van zowel pijn als geluidservaringen, maar bij beide aandoeningen lijkt dit onderdrukkingsmechanisme niet optimaal te functioneren. Met andere woorden, de hersenen blijven de pijn of het geluid als nieuwe prikkels interpreteren.

De toename van gamma-activiteit in de dorsale anterieure cingulate cortex zorgt ervoor dat de hersenen zich voortdurend richten op deze chronische prikkel, waardoor het voor de patiënt moeilijk is om zich daarvan af te leiden.

Deze ontdekking opent de deur naar nieuwe behandelmogelijkheden voor tinnitus en chronische pijn. Wat effectief is voor pijn, zou ook kunnen werken voor tinnitus en omgekeerd. Het biedt hoop voor een beter begrip en gerichtere aanpak van deze aandoeningen.

Lees hier het originele artikel:
A parahippocampal-sensory Bayesian vicious circle generates pain or tinnitus

Maak een afspraak