Ons wetenschappelijk onderzoek toont aan hoe chronische pijn ontstaat

Chronische pijn heeft vaak ernstige gevolgen voor de levenskwaliteit, waardoor mensen zowel fysiek als cognitief aanzienlijk beperkt worden.

Uit ons wetenschappelijk onderzoek blijkt dat pijn het gevolg is van verstoringen in de communicatie tussen verschillende hersennetwerken. Met name afwijkingen tussen het 'somatosensorische netwerk' (gevoel), het 'salience netwerk' (lijden), het 'default-mode netwerk' (belichaming), het 'centrale executieve netwerk' (cognitieve beperking) en het 'motorische netwerk' (fysieke beperking) spelen een cruciale rol bij het chronisch worden van pijn. Ook de ernst van de pijnervaring hangt sterk af van de verbindingen tussen deze hersennetwerken.

Op dit moment ligt de focus van de behandeling voornamelijk op het beïnvloeden van één aspect van deze netwerken, wat de therapeutische resultaten bij chronische pijn nog beperkt. De nieuwe inzichten uit onze studie openen de deur naar verbeterde behandelingen.

Door tegelijkertijd invloed uit te oefenen op diverse componenten van deze hersennetwerken via transcraniële elektrische of magnetische stimulatie, kan dit de therapeutische uitkomst verbeteren en bijdragen aan een afname van het gebruik van opioïden.

Lees hier de wetenschappelijke publicatie: Pain And The Triple Network Model