Tinnitus: Nieuw onderzoeksproject gaat van start! Najaar 2024

De ontwikkeling van deze biomarker, gebaseerd op het predictieve coderingsmodel, belooft revolutionair te zijn en de behandeling, zorg voor patiënten en onderzoek naar tinnitus naar een hoger niveau te tillen. Dit kan de bewustwording en erkenning van de aandoening aanzienlijk vergroten en een oplossing bieden voor een van de grootste frustraties van patiënten: het gevoel niet serieus genomen te worden, aangezien tinnitus moeilijk te bewijzen is.

Dit onderzoek zal ons helpen om een beter begrip te krijgen van het ontstaan van tinnitus en om specifieke subtypes te linken aan mogelijke oorzaken, waardoor we de nog bestaande onzekerheden over de pathofysiologische mechanismen van tinnitus kunnen oplossen.

We hopen aan de behoeften van de farmaceutische en technologische industrie te voldoen door objectieve onderzoeksresultaten te leveren, wat hun interesse in tinnitusonderzoek zou kunnen vergroten.

Het predictieve coderingsmodel kan niet alleen worden toegepast op tinnitus, maar ook op andere perceptuele stoornissen, zoals chronische pijn, fantoomgeur en -smaak, visueel sneeuwsyndroom en hallucinaties.

Om dit onderzoek te realiseren, is een consortium opgezet tussen universiteiten in Zurich (Zwitserland), Regensburg (Duitsland), Dublin (Ierland), Austin (Texas), Urbana-Champaign (Illinois) en BRAI3N (België).

Op dit moment is het onderzoek in volle voorbereiding, binnenkort meer details!