Prof. Dr. Sven Vanneste wordt opgenomen als Fellowship aan de Universiteit van Dublin - Trinity College

Trinity College Dublin is opgericht als een corporatie bestaande uit de Provost, de Fellows en de Scholars.
Scholars worden jaarlijks verkozen in verschillende vakken op basis van een examen dat wordt afgenomen in het Trinity term.
Een uitmuntende academische prestatie of onderzoek is de voornaamste kwalificatie voor het Fellowship, samen met bewijs van de bijdrage van de kandidaat aan het academische leven van het College en een effectief trackrecord in het onderwijs.

Traditioneel wordt de verkiezing van nieuwe Fellows en Scholars aangekondigd door de Provost op Trinity Monday (22 april 2024) om 10.00 uur vanaf de trappen van het Openbare Theater, er zijn vier Ereleden, drie Hoogleraren Fellows, drieënveertig Nieuwe Fellows en drieënzeventig Nieuwe Scholars verkozen.

Professor Sven Vanneste is hoogleraar Global Brain Health en hoofd van de School of Psychology aan het Trinity College Dublin.
Hij voltooide zijn studie aan de Universiteit Gent en de Universiteit Antwerpen, waar hij promoveerde in de Medische Wetenschappen met een specialisatie in Neurowetenschappen. Voordat hij bij het Trinity College kwam, was hij hoogleraar Neurowetenschappen aan de Universiteit van Texas in Dallas.

Het algemene doel van het werk van professor Vanneste is:

  1. het bevorderen van fundamentele kennis over de werking van het menselijk brein
  2. het gebruik van deze kennis om nieuwe klinische toepassingen en behandelingsbenaderingen te ontwikkelen.

Zijn onderzoek heeft aangetoond dat tinnitus het gevolg is van veranderde neurale activiteit in specifieke hersennetwerken in plaats van een oorprobleem, wat heeft bijgedragen aan een paradigma verschuiving.
Hij heeft aangetoond dat tinnitus verschillende subtypes heeft die verband houden met gehoorverlies en dat vergelijkbare neurale mechanismen een rol spelen bij verschillende subtypes, wat ook van toepassing is op chronische pijnstoornissen (bijv. fibromyalgie, neuropathische pijn).
Deze bevindingen hebben geleid tot nieuwe behandelingsbenaderingen, waaronder invasieve en niet-invasieve hersenstimulatietechnieken die wereldwijd in klinieken en ziekenhuizen worden gebruikt. Het bewijs van de transformationele aard van zijn werk wordt geïllustreerd door meer dan 300 wetenschappelijke publicaties in internationale peer-reviewed tijdschriften.

In de afgelopen vijf jaar heeft hij gepubliceerd in toptijdschriften waaronder Nature Communications, Science Advances, Science Translational Medicine, ELife, Neuroimage, Human Brain Mapping en Brain Stimulation. Momenteel zit hij in het uitvoerend bestuur van de Tinnitus Research Initiative, en heeft Professor Vanneste ook de BRAI3N-kliniek mede-opgericht, die tot doel heeft nieuwe behandelingsbenaderingen voor neurologische en psychiatrische aandoeningen te vertalen en te implementeren in de klinische praktijk.