TARA-project: Onderzoek naar Migraine

Het TARA-project bestaat uit een consortium van 10 organisaties in 7 landen en ontwikkelt het eerste niet-chirurgische, draagbare apparaat om migraineaanvallen nauwkeuriger te voorspellen en behandelen.

Chronische migraine treft ongeveer 2% van de wereldbevolking. De Wereldgezondheidsorganisatie classificeert ernstige migraineaanvallen als een van de meest invaliderende onzichtbare ziekten. Migraine treft drie keer zoveel vrouwen als mannen. De directe en indirecte kosten van chronische migraine zijn aanzienlijk, namelijk €95 miljard voor de EU. Behandelingen beginnen meestal met farmaceutische geneesmiddelen, botox en zenuwblokkers, die effectief kunnen zijn maar vaak duur zijn en ongewenste effecten hebben.

Neurostimulatieproducten die elektrische pulsen afgeven, zijn tot 80% effectief gebleken, maar zijn ontworpen voor de rug, niet de nek, wat resulteert in hoge percentages chirurgische correcties. Dit laat de populatie met chronische migraine ernstig onderbediend achter.

De ambitie is om de toegankelijkheid van behandelingen te vergroten door de kosten en risico's van bijbehorende medische interventies te verminderen.

TARA zal 4 digitale oplossingen ontwikkelen die mogelijke triggers en patronen identificeren om migraineaanvallen nauwkeuriger te voorspellen.

Dit project heeft financiering ontvangen van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europa van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 101057524.

Website: https://www.tara-project.eu/