Nieuw Tinnitus Model: Het Tripple Network-model

Tinnitus betekent dat je een geluid hoort zonder dat er een duidelijke bron voor is. Het “Triple network-model” suggereert dat er drie belangrijke hersennetwerken zijn die bijdragen aan aandoeningen zoals tinnitus. Deze hersennetwerken zijn betrokken bij zelfbewustzijn, het registreren van ‘belangrijke’ informatie en het sturen van doelgericht gedrag.

Mensen met tinnitus ervaren vaak negatieve reacties, zoals cognitieve moeilijkheden, emotionele moeilijkheden, stress en lichamelijke overprikkeling. Dit is een gevolg van hoe de hersenen het tinnitusgeluid verwerken en interpreteren. Want tinnitus kan zelfs zo'n integraal onderdeel worden van het netwerk dat verantwoordelijk is voor het zelfbewustzijn, dat de tinnitus door de hersenen als ‘normaal’ wordt beschouwd. Hierdoor doen de hersenen er alles aan om het geluid te blijven waarnemen.

Dit “Triple network-model” suggereert dat deze drie hersennetwerken de basis vormen voor allerlei problemen die samenhangen met tinnitus. Begrijpen hoe deze paden werken, opent de deur naar behandelingen. Door gericht in te werken op deze netwerken is het deels mogelijk om de tinnitus draagbaar te maken. Om het tinnitusgeluid volledig weg te krijgen zal echter nog veel onderzoek nodig zijn. Maar we zitten niet stil! We blijven wetenschappelijk onderzoek uitvoeren om tinnitus beter te begrijpen en de behandelingen aan te passen aan deze nieuwste kennis.

Lees hier het wetenschappelijk onderzoek: Tinnitus and the Triple Network Model: A Perspective