KoreaDe afdeling ‘Otorhinolaryngology Head-and-Neck Surgery’ van het Nationale Universitaire Bundang Ziekenhuis in Seoul, de hoofdstad van Zuid Korea, onderzoekt tinnitus met functionele neurologische beeldvorming. Hun onderzoek omvat 3 luiken.

Het eerste luik onderzoekt niet enkel de pathofysiologie van tinnitus maar ook de veranderingen van de hersenwerking na diverse behandelingen. Het therapeutisch beleid van de afdeling bestaat uit medicatie, hoorapparaten, niet-invasieve neuromodulatie (vooral tDCS en tRNS) en cochleaire implantaten. De hersenactiviteit wordt vóór en na een behandeling met qEEG opnames vergeleken. Deze data levert een bijdrage aan het onderzoek naar welke behandeling het meeste efficiënt kan zijn bij een bepaalde groep van mensen met tinnitus.

Een tweede luik onderzoekt de hersenactiviteit van mensen die een cochleair implantaat hebben. De neurale plasticiteit dat aan doofheid kan worden gerelateerd wordt in kaart gebracht door qEEG en PET-scans (position emission tomography) uit te voeren voor en na een implantatie. Door gebruik te maken van ‘LASSO machine learning’ tracht het labo het effect van een cochleair implantaat te voorspellen op basis van PET-scans.  

De derde pijler is het ontwikkelen van een objectieve evaluatiemethode om de effectiviteit na te gaan van een behandeling van pulsatiele tinnitus. Daarvoor maken ze gebruik van transcanal sound recording en spectrotemporal analysis.

https://www.snubh.org/dh/en/