INGRIJPEN IN HET BREIN: gevoelige materie - Brugge - 19 april 2022

Enkele vragen die, naast jouw vragen, aan bod kunnen komen

 • Zal ik minder stress ervaren na eens sessie hersenstimulatie?
 • Kan hersenstimulatie helpen bij burn-out, autisme, tinnitus en depressie? Of bij het overwinnen van een verslaving of dwanggedachten opheffen?
 • TMS, tES, tACS… Er zijn veel verschillende manieren om hersenen te stimuleren. Waarin verschillen ze van elkaar?
 • Wat kan ik verwachten van een sessie hersenstimulatie? Ben ik bij bewustzijn? Doet het pijn? Waar worden electroden aangebracht? Voel ik meteen een verbetering?
 • Zijn de effecten van neurostimulatie te vergelijken met die van een hersenoperatie, maar dan zonder scalpel?
 • Maakt neuromodulatie medicatie of psychotherapie overbodig? Of kan ik combineren?
 • Hoe kunnen we de effecten van hersenstimulatie meten?
 • Wat zijn de risico’s van neuromodulatie op korte en op lange termijn?
 • Als je het brein manipuleert, kan je dan ook de persoonlijkheid veranderen?
 • Kunnen we het brein enkel beïnvloeden door hersenstimulatie? Welke andere technieken bestaan hiervoor?
 • Het onderzoek naar de werking van de hersenen staat nooit stil. Wat waren recent de grootste doorbraken en wat zal in de toekomst mogelijk zijn?

Gasten

Marie-Anne Vanderhasselt

Prof. Marie-Anne Vanderhasselt is klinisch psycholoog, hoofddocent psychologie bij de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen (UGent) en hoofdonderzoeker in het Ghent Experimental Psychiatry Lab (GHEPLab). In haar onderzoek tracht ze fundamenteel en toegepast neurologisch onderzoek te integreren om zo de onderliggende mechanismen van stress en emotieregulatie beter te begrijpen. Ze onderzoekt o.m. de effecten van psychotherapie als die gecombineerd wordt met het stimuleren van het brein.

Sven Vanneste

Prof. Sven Vanneste is neurowetenschapper. Hij is vooral geïnteresseerd in het bestuderen van neurologische aandoeningen en het ontwikkelen van nieuwe neuromodulatiebehandelingen. Hij wil begrijpen hoe de hersenen betrokken zijn bij specifieke aandoeningen zoals dyslexie, afasie, agnosie, fibromyalgie, neuropathische pijn, cognitieve stoornissen, obsessive copmulsive disorders, depressie en tinnitus. Hij doceert aan het Trinity College Dublin in Ierland en de University of Texas in de Verenigde Staten.

Kim Verhaeghe (moderator)

Kim Verhaeghe is redacteur en nieuwscoördinator bij Eos Wetenschap.

Interessant lees- en luistervoer

Praktisch

Waar en wanneer

Dinsdag 19 april van 19.45 uur tot 21.30 uur in De Snuffel, Ezelstraat 42 in Brugge. Of vanuit je huiskamer via de livestream op ons YouTube-kanaal.

Inschrijven?

Niet nodig! Iedereen is welkom. Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event.

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek. Wie thuis volgt via de livestream, kan vragen stellen. We doen ons best om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé het evaluatieformulier in!

Deze editie gemist?

Herbeluister de podcast, herbekijk de livestream of bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenares Zidiris.