Tinnitus - De Schakelaar Ontdekt?

Onderzoek naar tinnitus: Wat betekent het voor jou?

Onderzoek heeft aangetoond dat gehoorverlies een belangrijke rol speelt bij tinnitus, maar het is niet de enige oorzaak, aangezien veel mensen met gehoorverlies geen tinnitus hebben. Om een andere factor te vinden die bijdraagt aan tinnitus, hebben we een unieke groep mensen onderzocht met wisselende perioden van tinnitus, ook wel intermitterende chronische tinnitus genoemd. Dit betekent dat zij op sommige dagen tinnitus hebben en op andere dagen niet.

We vergeleken de hersenactiviteit (EEG) van gezonde mensen met die van mensen die soms tinnitus horen en soms niet. Hierdoor konden we zien wat er in de hersenen gebeurt bij het waarnemen van tinnitus.

Belangrijkste bevindingen

De samenwerking van specifieke hersengebieden zoals de pregenuale en dorsale anterieure cingulate cortex en de auditieve cortex, speelt een belangrijke rol in het al dan niet waarnemen van tinnitus. Dit patroon lijkt bijzonder sterk op wat er gebeurt bij chronische zenuwpijn.

Wat betekent dit?

De resultaten van dit onderzoek bevestigen onze eerdere bevindingen. Elk nieuw inzicht of bevestiging ervan, leidt tot meer kennis en draagt bij tot betere en gerichtere behandelingen. Behandelingen die de activiteit in de pregenuale Anterieure Cingulate Cortex verhogen en de activiteit in de dorsale Anterieure Cingulate Cortex verlagen, bijvoorbeeld met medicijnen of neuromodulatie, kunnen helpen bij tinnitus.

Lees hier de volledige publicatie: Switching tinnitus on or off: An initial investigation into the role of the pregenual and rostral to dorsal anterior cingulate cortices