Doorbraak in tinnitusonderzoek: Nieuw schakelmechanisme in de hersenen ontdekt

Nieuw schakelmechanisme in de hersenen ontdekt

Tinnitus kan vele oorzaken hebben. Een bekende factor is gehoorverlies, dat vaak in verband wordt gebracht met het ontstaan van tinnitus. Echter, gehoorverlies is noch een noodzakelijke, noch een voldoende voorwaarde om tinnitus te ervaren. Sommige mensen zonder gehoorverlies rapporteren toch tinnitus, terwijl anderen met gehoorverlies er geen last van hebben.

Zoeken naar andere oorzaken

Onderzoekers gingen op zoek naar andere factoren die een rol spelen bij het ervaren van tinnitus. Hoofdonderzoeker Sven Vanneste van het Lab voor Klinische & Integratieve Neurowetenschappen van Trinity College Dublin onderzocht, samen met collega’s, de elektro-encefalogrammen (EEG) van mensen die op bepaalde dagen tinnitus ervoeren en op andere dagen niet. Deze werden vergeleken met de EEG-gegevens van gezonde personen, in de hoop inzicht te krijgen in de hersenactiviteit die verband houdt met de aan- en afwezigheid van tinnitus.

Tinnitus als gevolg van een schakelmechanisme

De EEG-analyses toonden aan dat er bij de aanvang van tinnitus een verhoogde theta-activiteit was in een specifiek hersengebied, terwijl de theta-connectiviteit tussen dit gebied en de auditieve cortex, het deel van de hersenen dat geluid verwerkt, verminderde. Dit laatste bleek gerelateerd aan de intensiteit van de tinnitus. Deze neurofysiologische veranderingen wijzen mogelijk op een defect in de ruisonderdrukking van het systeem.

Wanneer de proefpersonen geen tinnitus waarnamen, observeerden de onderzoekers een verhoogde alpha-activiteit in een ander hersengebied, evenals een toegenomen alpha-connectiviteit tussen dat gebied en de auditieve cortex.

De resultaten suggereren dat tinnitus wordt getriggerd door een soort schakelmechanisme. Interessant genoeg was de hersenactiviteit van patiënten zonder tinnitus anders dan die van gezonde proefpersonen.

Parallellen met chronische neuropathische pijn

De wetenschappers, die hun bevindingen publiceerden in NeuroImage, merkten op dat de mechanismen bij tinnitus lijken op die van chronische neuropathische pijn—een pijn die ontstaat door schade of ziekte van het zenuwstelsel. Dit zou erop kunnen wijzen dat behandelingen voor tinnitus mogelijk zijn. Het stimuleren van alpha-activiteit in bepaalde hersengebieden en het remmen in andere, bijvoorbeeld door medicatie of neuromodulatie, zou tinnitus kunnen verminderen, stellen de onderzoekers.

Conclusie

Het onderzoek van Vanneste en zijn collega’s geeft meer inzicht in de complexe neurofysiologische processen die ten grondslag liggen aan tinnitus. Het toont aan dat specifieke hersengebieden betrokken zijn bij het aan- en uitzetten van dit symptoom, wat de weg zou kunnen banen voor nieuwe behandelingen voor de miljoenen mensen wereldwijd die aan tinnitus lijden. Echter, voordat dergelijke behandelingen beschikbaar komen, is verder onderzoek nodig.

Lees hier ons artikel