Tympanic Patching

Waarvoor wordt Tympanic Patching toegepast?

Vele klachten in en rond het oor worden mede veroorzaakt door een verkeerde spanning van het trommelvlies. De meest gekende spier die de tonus bepaalt is de 'trommelvliesspanner' of musculus tensor tympani. Ook al is het trommelvlies een heel klein orgaantje, het is een belangrijk knooppunt waar veel zenuwuiteinden samenkomen. Daarom kunnen zoveel verschillende klachten optreden wanneer de spanning van het trommelvlies niet goed geregeld is.

Sommige klachten hebben te maken met een overdreven gewaarwording van eigen lichaamsgeluiden zoals het overdreven horen van de eigen stem (autofonie), buitensporig horen van de hartslag (pulsatiele tinnitus), het horen van de eigen ademhaling, voetstappen,… . Andere klachten hebben met het oor zelf te maken zoals een drukgevoel in het oor, lichte tinnitus, lichte evenwichtsstoornissen.

Door een overdreven tonus van het trommelvlies kunnen de kauw- en nekspieren gespannen zijn waardoor spanningshoofdpijn, kropgevoel in de keel, slikklachten, gevoel van slijm tussen neus en keel, tandenknarsen,… ontstaan. Deze klachten komen voor bij een aantal ziektebeelden zoals Tensor tympani syndroom, Acoustic shock syndroom, Costen syndroom maar kunnen ook voorkomen bij bruxisme (tandknarsen of tandklemmen), CVS, fibromyalgie, burn-out, … .

Door de spanning van het trommelvlies op specifieke locaties bij te regelen kunnen een aantal van deze klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Hoe wordt 'Tympanic Patching' toegepast?

Het is belangrijk dat het vliesje op de juiste plaats van het trommelvlies wordt geplaatst. Dit wordt met behulp van een microscoop aangebracht. De procedure duurt slechts enkele minuten en is niet pijnlijk.

publicatie