Fibromyalgie

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een aandoening die bij 3-9% van de bevolking voorkomt maar het vaakst bij vrouwen tussen de 40 en 50 jaar.

De klachten bestaan uit veralgemeende pijn over het hele lichaam, vaak gecombineerd met extreme vermoeidheid. Meestal is de pijn continu aanwezig, maar kan ook voorkomen in 'opflakkeringen' welke soms dagen kunnen aanhouden. Vooral de gewrichten en spieren zijn bijzonder gevoelig en pijnlijk.

De pijn wordt veroorzaakt door een gebrek aan pijnonderdrukking eerder dan door pijnaanvoer. Het is geassocieerd aan een veralgemeende overgevoeligheid voor prikkels zoals sensorische, emotionele, cognitieve en autonome prikkels.


De emotionele overgevoeligheid uit zich door depressie en emotionele labiliteit.
De cognitieve overgevoeligheid uit zich vaak door concentratie- en aandachtstoornissen evenals geheugenstoornissen. Dit wordt ook 'brainfog' (letterlijk vertaald: hersenmist).
De autonome overgevoeligheid wordt gekenmerkt door onder andere irritable bowel syndroom, hartkloppingen, stoornissen van de bloeddruk, nervositeit en toegenomen irritatie.

Hoe kan fibromyalgie behandeld worden?

Kinesitherapie en medicamenteuze behandelingen hebben vaak onvoldoende effect op de pijn- en vermoeidheidsklachten bij fibromyalgie.

Door een zwakke elektrische stroom toe te dienen op de grote zenuw die over ons achterhoofd loopt (nervus Occipitalis), kunnen pijnklachten afnemen, we noemen dit C2-stimulatie.
C2 stimulatie werkt door het herstellen van de balans tussen pijnaanvoer en pijnonderdrukken.

Wanneer deze C2-stimulatie niet of onvoldoende werkt kunnen de hersengebieden die pijnonderdrukking controleren rechtstreeks worden gestimuleerd.